Dekksidemerking

Det er ikke alle som vet hva dekkets dekksidemerking betyr. Å velge og kjøpe nye dekk blir lettere når du vet hva tallene og bokstavene på siden av dekket betyr. Den viktigste informasjonen du finner på siden av dekket er dekkstørrelsen. Størrelsen angis som en serie med tall og bokstaver, som for eksempel 205/55 R16 91V.

205 = Bredden på dekket i mm.
55  = Høyde/bredde forhold på dekket
R    = Radial dekk
16   = Felgdiameter i tommer
91   = Lasteindeks
V     = Hastighetskode

De to første tallene i informasjonen viser til dekkets bredde og profilen. I dette tilfellet kan bilen bruke dekk som er 205 millimeter brede. Dekkprofilen viser til forholdet mellom dekkets høyde og bredde. I dette tilfellet er høyden på dekket 55 % av segmentbredden.

I vognkortet er det kanskje oppgitt enda en dekkdimensjon som kan brukes på bilen. I dette tilfellet kan det i tillegg stå 225/45 R16. Dette dekket vil da være bredere og ha en lavere profil. Dekk med lavere profil gir bedre styrefølelse enn dekk med høyere profil. Denne typen dekk passer for bilførere som vil ha mer sporty kjøreegenskaper.
Bokstaven står for radialdekk. Alle personbildekk som selges i Norge i dag er radialdekk.

Det etterfølgende nummeret 16 angir felgstørrelsen i tommer som dekket passer til.
Tallet 91 er lasteindeksen (Load Indeks). Med en lasteindeks på 91 er belastningen per dekk 615 kg. Man må bruke en referansetabell for å finne den maksimale belastningen i kg. Du må velge riktig lasteindeks for bilen, siden dekkene ellers vil slites raskere enn vanlig, og det kan oppstå skade på dem under kjøring.

Bokstaven V er dekkets hastighetsindeks, altså dekkets anbefalte maks. hastighet. Hastighetsklassen samsvarer med bilens topphastighet og ligger somregel langt over hva som er øvre fartsgrense i Norge. Du bør allikevel følge bilprodusentens anbefalinger når du velger hastighetsklasse, siden en lavere klasse kan ha negativ påvirkning på bilens kjøreegenskaper.

GÅ TILBAKE

Vi har dekkene du trenger!

Finn dekk og felg som passer til din bil.
Bestill nå – Betal ved montering.